Domácí kváskový chléb

      Komentáře nejsou povolené u textu s názvem Domácí kváskový chléb

Vůně čerstvě upečeného chleba, křupavá kůrka a měkoučká střída.. Asi není třeba nic dodávat, domácí chléb je zkrátka domácí chléb. A není na něm nic složitého, i když se to může zprvu zdát – stačí trocha praxe a za chvíli z vás je mistr pekař.

Ingredience:

  • 500 g žitné nebo pšeničné chlebové mouky *
  • 400 ml vody
  • kvásek
  • 14 g soli
  • 10 g kmínu
  • 50 g lněných semínek
  • dýňová, slunečnicová, sezamová semínka, oříšky, sušená rajčata, olivy apod. (podle chutí)

Kvásek (seženeme například na kváskové mapě) smícháme se 150 ml vody a 150 g mouky, přikryjeme utěrkou a necháme v teple kynout přes noc. Ráno odebereme 2 lžíce nového kvásku, uzavřeme do sklenice a odložíme do ledničky, kde vydrží 1-2 týdny. Ze začátku je to jeden z nejvíce opomíjených kroků, takže se pak stává, že si musíme pořídit kvásek nový. Ten můj se jmenuje Vincent V. a ne bez důvodu 🙂 . Do zbylého kvásku přidáme 300 g mouky, 250 ml vody, sůl, kmín, lněná semínka a případně ostatní plodiny podle chuti (můžete si tak udělat chleba oříškový, dýňový, nebo můžete vyzkoušet třeba kombinaci oliv, sušených rajčat a slunečnicových semínek apod.).  Těsto důkladně zpracujeme vařečkou, vysypeme na pomoučněný vál a překládáním vytvoříme bochník. Na to by mělo stačit právě oněch zbylých 50 g mouky, ale záleží hodně na typu, každá mouka je jinak „savá“. Je dobré, aby těsto nelepilo, ale nemělo by být příliš tuhé, aby byl chléb nadýchaný.

Těsto vložíme do ošatky s utěrkou tak, aby bylo přikryté a necháme v teple kynout 3-5 hodin. Případně můžete vyzkoušet pomalé kynutí v lednici, které probíhá 12 – 15 hodin. Po vykynutí rozpálíme troubu i plech na 225°C. Na vyhřátý plech překlopíme bochník a pečeme v zapařené troubě 10 minut. Zapaření lze docílit několika způsoby – pokud máme například vespod trouby plech, pak na něj stačí dvakrát, třikrát vchrstnout skleničku vody; případně lze do trouby vložit žáruvzdornou misku s vodou, nebo můžeme použít rozprašovač. Po uplynutí deseti minut stáhneme teplotu na 200°C a bez dalšího zapařování pečeme zhruba 15-20 minut. Teplota i doba se samozřejmě může lišit typem trouby, chce to zkrátka vyzkoušet – například elektrická trouba peče docela jinak, než ta plynová. Upečený pecen chleba necháme stydnout na mřížce a krájíme ideálně až vychladlý. Dobrou chuť!

* Já používám nejraději kombinaci žitné a pšeničné mouky – z žitné dělám kvásek, z pšeničné těsto a na konečné zpracování na válu používám zase žitnou. Přizpůsobit si to můžete jakkoliv vám bude vyhovovat a samozřejmě můžete použít i mouky jiné, například špaldovou nebo jáhlovou apod.