Bramborový salát

      Komentáře nejsou povolené u textu s názvem Bramborový salát

Nejlepší bramborový salát, který jsem kdy ochutnala a ohlasy z okolí napovídají tomu, že nejsem sama. Je trochu pracnější na přípravu – protože je z převážně čerstvých surovin. A je to na něm hodně znát, zvlášť co se chuti týče. Každoroční vánoční problém, že je salátu hodně, člověk je přejedený a na silvestra už ho dává na chlebíčky s odporem, tady naprosto odpadá. Naopak, většinou děláme před silvestrem ještě další várku.

Ingredience:

  • 1,5 kg brambor
  • 4 větší mrkve
  • 4 menší petržele
  • 1/2 řapíkatého celeru
  • 1 pórek
  • 300 g mraženého hrášku
  • 1 sklenice nakládaných okurek
  • 1 velká vegan majonéza
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 1 lžíce octa
  • sůl, pepř

Brambory vaříme ve slupce v osolené vodě do měkka. Pak odstavíme, slijeme a necháme vychladnout. Mrkev a petržel nakrájíme na kostičky a za častého míchání vaříme se lžící octa, cukru a soli cca 20 minut. Simultánně můžeme vařit i mražený hrášek, který podlijeme trochou vody, přidáme lžíci cukru a za stálého míchání vaříme 10 minut. Obojí pak odstavíme a necháme chladnout. Zatím si zkrátíme celer o zaschlé konce a nakrájíme ho na zhruba 0,5 cm široká kolečka; pórek rozpůlíme, odřízneme zavadlé konce a spodní část, a nakrouháme na tenké půlměsíce; stejně tak i okurky. Vychladlé brambory oloupeme (pokud to tak máte raději), nakrájíme na kostičky, vložíme do velké mísy spolu s uvařenou mrkví, petrželí a hráškem, nakrájeným celerem, pórkem i okurkami. Osolíme, opepříme, přidáme majonézu a dobře promícháme. Podle potřeby prolijeme lákem od okurek a znovu důkladně zamícháme. Salát by se měl nechat odležet v ledničce alespoň na 12 hodin, ale u nás se ochutnává poctivá porce hned jakmile odložím mísu stranou.