Nakládaná červená řepa

Existuje mnoho nálevů na červenou řepu, ale mně osobně vyhovuje nejvíce tento. Vyzkoušela jsem alespoň šest různých, až jsem konečně našla ten, který se nejvíce podobá nálevu z mého dětství a nemá v sobě 100 g cukru.

Ingredience:

  • 400 ml vody (cca na dvě 350 ml sklenice)
  • 15 g cukru
  • 85 g jablečného octa
  • 12 g soli
  • 1 bobkový list, 1 g anýzu, 1 g fenyklu a 1 g kmínu

Všechny ingredience smícháme a svaříme. Stáhneme z ohně a buď:

  • do vyvařených! sklenic dáme čerstvě uvařenou, na kostičky nakrájenou řepu, přelijeme ještě horkým nálevem tak, aby zbývaly cca 2 cm k okraji sklenic, zavíčkujeme, převrátíme na utěrku a necháme vychladnout. Takto upravenou řepu skladujeme v chladu i několik měsíců. Nebo:
  • Necháme vychladnout řepu i nálev, nakrájíme ji na kostičky, naplníme do vyvařených sklenic, přelijeme nálevem (opět cca 2 cm pod okraj), a necháme 30 minut sterilizovat v troubě, kterou jsme si předehřáli na 100°C. Takto upravená řepa by měla vydržet několik měsíců i při pokojové teplotě.

Comments

Jeden komentář: „Nakládaná červená řepa“

  1. […] 150 g nakládané červené řepy (zavařovačka cca 350 […]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *