Existuje mnoho nálevů na červenou řepu, ale mně osobně vyhovuje nejvíce tento. Vyzkoušela jsem alespoň šest různých, až jsem konečně našla ten, který se nejvíce podobá nálevu z mého dětství a nemá v sobě 100 g cukru.
Ingredience:
- 400 ml vody (cca na dvě 350 ml sklenice)
- 15 g cukru
- 85 g jablečného octa
- 12 g soli
- 1 bobkový list, 1 g anýzu, 1 g fenyklu a 1 g kmínu
Všechny ingredience smícháme a svaříme. Stáhneme z ohně a buď:
- do vyvařených! sklenic dáme čerstvě uvařenou, na kostičky nakrájenou řepu, přelijeme ještě horkým nálevem tak, aby zbývaly cca 2 cm k okraji sklenic, zavíčkujeme, převrátíme na utěrku a necháme vychladnout. Takto upravenou řepu skladujeme v chladu i několik měsíců. Nebo:
- Necháme vychladnout řepu i nálev, nakrájíme ji na kostičky, naplníme do vyvařených sklenic, přelijeme nálevem (opět cca 2 cm pod okraj), a necháme 30 minut sterilizovat v troubě, kterou jsme si předehřáli na 100°C. Takto upravená řepa by měla vydržet několik měsíců i při pokojové teplotě.
Napsat komentář