Domácí kváskový chléb

Vůně čerstvě upečeného chleba, křupavá kůrka a měkoučká střída.. Asi není třeba nic dodávat, domácí chléb je zkrátka domácí chléb. A není na něm nic složitého, i když se to může zprvu zdát – stačí trocha praxe a za chvíli z vás je mistr pekař.

Ingredience:

  • 500 g žitné nebo pšeničné chlebové mouky *
  • 400 ml vody
  • kvásek
  • 14 g soli
  • 10 g kmínu
  • 50 g lněných semínek
  • dýňová, slunečnicová, sezamová semínka, oříšky, sušená rajčata, olivy apod. (podle chutí)

Kvásek (seženeme například na kváskové mapě) smícháme se 150 ml vody a 150 g mouky, přikryjeme utěrkou a necháme v teple kynout přes noc. Ráno odebereme 2 lžíce nového kvásku, uzavřeme do sklenice a odložíme do ledničky, kde vydrží 1-2 týdny. Ze začátku je to jeden z nejvíce opomíjených kroků, takže se pak stává, že si musíme pořídit kvásek nový. Ten můj se jmenuje Vincent V. a ne bez důvodu 🙂 . Do zbylého kvásku přidáme 300 g mouky, 250 ml vody, sůl, kmín, lněná semínka a případně ostatní plodiny podle chuti (můžete si tak udělat chleba oříškový, dýňový, nebo můžete vyzkoušet třeba kombinaci oliv, sušených rajčat a slunečnicových semínek apod.).  Těsto důkladně zpracujeme vařečkou, vysypeme na pomoučněný vál a překládáním vytvoříme bochník. Na to by mělo stačit právě oněch zbylých 50 g mouky, ale záleží hodně na typu, každá mouka je jinak „savá“. Je dobré, aby těsto nelepilo, ale nemělo by být příliš tuhé, aby byl chléb nadýchaný.

Těsto vložíme do ošatky s utěrkou tak, aby bylo přikryté a necháme v teple kynout 3-5 hodin. Případně můžete vyzkoušet pomalé kynutí v lednici, které probíhá 12 – 15 hodin. Po vykynutí rozpálíme troubu i plech na 225°C. Na vyhřátý plech překlopíme bochník a pečeme v zapařené troubě 10 minut. Zapaření lze docílit několika způsoby – pokud máme například vespod trouby plech, pak na něj stačí dvakrát, třikrát vchrstnout skleničku vody; případně lze do trouby vložit žáruvzdornou misku s vodou, nebo můžeme použít rozprašovač. Po uplynutí deseti minut stáhneme teplotu na 200°C a bez dalšího zapařování pečeme zhruba 15-20 minut. Teplota i doba se samozřejmě může lišit typem trouby, chce to zkrátka vyzkoušet – například elektrická trouba peče docela jinak, než ta plynová. Upečený pecen chleba necháme stydnout na mřížce a krájíme ideálně až vychladlý. Dobrou chuť!

* Já používám nejraději kombinaci žitné a pšeničné mouky – z žitné dělám kvásek, z pšeničné těsto a na konečné zpracování na válu používám zase žitnou. Přizpůsobit si to můžete jakkoliv vám bude vyhovovat a samozřejmě můžete použít i mouky jiné, například špaldovou nebo jáhlovou apod.

Comments

2 komentáře: „Domácí kváskový chléb“

  1. […] Kešu máčíme přes noc ve vodě. Ráno je i s vodou přelijeme do mixéru a rozmixujeme dohladka. Pak přidáme změklý olej, droždí a sůl a ještě jednou mixujeme (kdybychom to dělali najednou, nikdy bychom nedosáhli tak jemné struktury). Máslo přelijeme do sklenice s víčkem dokud je tekuté a přesuneme do ledničky. Po zatuhnutí se nanáší trochu jako klasické máslo, ale velmi rychle měkne, takže má skvělou roztíratelnost. Pokud máte raději olivovou chuť margarínu, pak stačí část kokosového oleje vyměnit za olivový (25 – 50 g). No a samozřejmě se z tohoto základu dají dělat libovolně ochucená másla nebo pomazánky, fantazii se meze nekladou a to v kuchyni platí dvojnásob. Pomazánkové máslo by vám mělo vydržet v lednici i 2 týdny, ale u nás zmizí většinou daleko rychleji – v tomto množství by mělo vystačit zhruba na jeden a půl bochníku domácího chleba. […]

  2. […] všechny ingredience najednou a rozmixovat dohladka. Skvěle chutná s čerstvou bagetou nebo s domácím chlebem, ale vlastně s jakýmkoliv pečivem, nebo jako příloha k hlavnímu […]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *